wanhan osman

päiväkirja

Kaamos päättyi, lohikesä lähestyy

Sunnuntai 20.1.2019 klo 21.15

​

Tänään on ollut reippaan raitis talvipäivä. Torpan nurkalla lämpömittarin elohopea vajosi alimmillaan -28 asteen lukemaan.  -30 asteen raja meni monin paikoin rikki päivän aikana. Poikkeuksellisen kirkas kuu on ilahduttanut taivaalla. Se näkyi suurena ja kauniina jo iltapäivän valoisaan aikaan.

​

Maisema on hyvin kaunis. Puut ovat vahvan kuuran verhoamina satumaisen upeita. Alaosastaan tiiviin lumipeitteen päälle on satanut huomaamatta kevyttä pakkashöttöä. Lunta on nyt noin 35-40 cm.

​

Kaamos päättyi pari päivää sitten. Päiväsaikaan on jo selvästi valoisampaa.  Talven kovimmat pakkaset ovat vasta tuloillaan, mutta valoisan ajan lisääntyminen helpottaa kaamoksen hämärästä kärsivien ihmisten eloa.

​

Aloitin tänään tulevan lohikesän ensimmäiset valmistelut. Jäädytin lohikellaria. Viime talvista jäätä oli vielä noin 15 sentin paksuinen kerros, joka oli sulanut hieman seinien vierestä. 20-30 asteen pakkanen on erinomainen keli lohikellarin jäädyttämiseen. Ennen vanhaan lohikellari oli lähes jokaisessa talossa. Nykyään se on jopa Tenolla jokivarren taloissa katoavaa kansanperinnettä. Laiskuus ja aikaansaamattomuus lienevät suurimmat syyt lohikellareiden vähenemiseen. Sen jäädyttäminen vaatii viitseliäisyyttä. Hyvä lohikellari on vaivansa väärti, niin paljon se helpottaa lohimiehen elämää kesällä.

Utsjoen lentopalloturnaus 2019

Sunnuntai 13.1.2019 klo 23.55

​

Utsjoen perinteinen lentopalloturnaus järjestettiin eilen Utsjokisuun koululla. Turnaukseen osallistui kuusi joukkuetta.  Vuosittain mukana olleen Ivalon joukkueen osallistuminen kaatui viime hetkillä flunssa-aallon maininkeihin. Mukana olivat Inarin, Outakosken ja Utsjoen joukkueet, Vulles Volley, Secret Volleyball Karasjoelta sekä Luossa.fi.

​

Turnauksen tunnelma oli hyvä. Yleisö eli vahvasti mukana omien suosikkijoukkueidensa pelissä. Alkusarjojen kautta jatkopeleihin pääsivät Inarin, Utsjoen, Vulles Volleyn sekä Luossa.fi -joukkueet. Finaali käytiin kotiotteluna Utsjoen Kuohun ja Luossa.fi -joukkueen kesken. Luossa.fi voitti finaalin suoraan kahdessa erässä.

​

Lämpimät kiitokseni Luossa.fi -joukkueen pelaajille, hakkureille Aleksille ja Vanessalle, passareille Hantalle ja Teijalle sekä yleispelaaja Terolle. Puolet joukkueestamme oli vielä pari päivää ennen turnausta flunssan kourissa, mutta kovalla tsemppauksella saimme vietyä pelit läpi kunnialla. Suuret kiitokset koko joukkueen puolesta Janne Haapakarille merkittävästä taustatuesta turnausviikonlopun toteuttamisessa.

​

Talviset kelit ovat vaihdelleet nopeasti viime päivinä. Perjantai-iltana töistä kotiin ajellessani oli niin sankka lumimyräkkä, että välillä piti pysähtyä odottamaan näkyvyyden paranemista. Norjan puolen tiellä oli lunta niin paljon, että matala jalkaisella saksanseisojalla piti kahloa pohjia myöten nietoksesta nietokseen. Tenontielle päästyäni näkyvyys huononi entisestään. Yr:n sääennustus kertoi myräkän loppuvan Suomen aikaa yöllä yhteen mennessä. Luotin norjalaisen meterologin ennustukseen ja aloitin torpan pihan lumityöt keskiyön jälkeen. Ajoitus osui täydellisesti nappiin. Pihan ja pihatien puhtaaksi saatuani tuuli oli tyyntynyt eikä lunta satanut enää yhtään.

​

Lunta tuli lisää myös viime yön aikana lähes kymmenen senttiä. Maisema on nyt huomattavasti talvisemman näköinen kuin viikko sitten. Loppiaissunnuntaina Eurooppa seisoi päällään. Meillä täällä Utsjoella lämpötila kohosi +6,5 asteeseen ja Pohjois-Kreikassa oli pakkasta -21 astetta.

Ylempi kuva: Voittajajoukkueessa pelasivat miehet vasemmalta oikealle: Aleksi, Tero ja allekirjoittanut, naiset vasemmalta oikealle Hantta, Teija ja Vanessa. 

​

Alempi kuva: Utsjoen Kuohun puolesta palkinnot ojensivat Eki Lukkari ja Heidi Keskitalo.

Hyvää uutta vuotta 2019

Tiistai 1.1.2019 klo 21.30

​

Vuosi vaihtui talvisessa säässä. Etelä-Suomea riepotteleva myrsky on Utsjoen tuntureilla vain tavallinen tuisku. Lunta on satanut vuorokauden aikana paikasta riippuen 5-10 cm. Tuuli on kinostanut lunta monin paikoin paksumpiin nietoksiin. Torpan pihassa ja pihatiellä lunta oli alkuillasta niin vähän, että valitsin perinteisen kolan lumilingon sijaan lumitöiden työkaluksi. Lumi oli kevyttä, joten kolaaminen sujui jouhevasti.

​

Leudosta alkutalvesta huolimatta maa on jäätynyt syvemmälle kuin moneen vuoteen. Ohut lumipeite ei ole juuri hidastanut maan jäätymistä. Roudan paksuudella on oma merkityksensä myös tulevaan lohikesään. Kevään ja kesän tulossa lumipeitteen paksuus, lumen vesiarvo, roudan paksuus ja kevään lämpötilat vaikuttavat joen vapautumiseen, tulvan korkeuteen ja sen kestoon.

​

Lapin talven kauneus on lumonnut viime vuosina kasvavalla vauhdilla matkailijoita eri puolilta maailmaa. Lapin talvimatkailun vetovoima näkyy myös Utsjoella.  Kylänraitilla on päivittäin monenlaista kulkijaa ja ihmettelijää. Iltaisin myös Tenontiellä näkyy revontulien katselijoita. Talvimatkailun kasvun nopeus on yllättänyt myös monet matkailualan toimijat. Utsjoelle talvimatkailun kasvu on erittäin tervetullutta. Uuden Tenon kalastussäännön keskeisin asia on kalastuspaineen vähentäminen. Rajallista resurssia on mahdollista hyödyntää vain kohtuullisesti. Revontulien katselun ja erilaisten talvisten ohjelmapalveluiden suhteen luonnonresurssien rajat ovat paljon leveämmällä.

​

Matkailun muuttuminen ympärivuotiseksi merkitsee sitä, että Utsjoelle kertyvä matkailutulo tulee vääjäämättä kasvamaan suuremmaksi kuin pelkän lohikesän varassa olisi mahdollista. 

Matkailusta elantonsa saavien yrittäjien kannalta sesongin jatkuminen on monella tavalla positiivinen asia. Lohikesän ympärivuorokautiseen rytmiin verrattuna talvimatkailun normaalimpi vuorokausirytmi on useimmille mieluisampi.

​

Tammikuun ajan paiskin tiiviisti töitä. Lentopalloilu ja hiihto tuovat peruskuntoa lohikesän soutuihin. Kesäkalastuskauden aloitan helmikuun 3. päivä.

​

Perinteinen Utsjoen lentopalloturnaus pelataan lauantaina, 12. päivä tammikuuta. Utsjoen Kuohun joukkueen lisäksi mukana on ollut lähes joka vuosi joukkueet Outakoskelta, Karigasniemeltä, Inarista ja Ivalosta. Luossa.fi -joukkue osallistuu myös tämän vuotiseen turnaukseen. Pelaamme lentopalloa Utsjokisuun koulun liikuntasalissa tiistaisin klo 19.30-21.30, torstaisin klo 20-22 ja sunnuntaisin klo 18-20. Näille vuoroille voi kuka tahansa lentopalloilun harrastaja tulla pelaamaan, mukaan mahtuu!

​

Toivotan sinulle hyvää uutta vuotta, antoisia kalastuksia ja kauniita elon päiviä.

Tero Ronkainen 20.1.2019