lohensoutua

tenolla

Luossa.fi, Ville Paldanius, lohensoutu, Tiura -vaappu, ottivaappu, Tenojoki, Utsjoki

Ville Paldanius (kuvassa) ja Onni Savolainen saivat 11,9 kg:n lohen Tiura -vaapulla

Kivikoskesta 23.6.2015.

Tarjoan yli 30 vuoden kokemuksella lohensoutua Tenojoella. Osma on minun kotisuvantoni, mutta kalastan laajalla alueella Yläkönkään alta Utsjoen kirkonkylän kohdalle asti. Opastuspalveluiden lisäksi vuokraan veneitä ja

tarjoan majoitusta.

Kokenut kalastusopas antaa suuren lisäarvon kalastukseen. Aloittelevalle lohenkalastajalle opas madaltaa kynnystä kalastuksen aloittamiseen ja nopeuttaa kalastukseen liittyvien asioiden omaksumista.  Veneen käsittely, soututekniikka, viehevalinnat, soutu- ja ajolinjat, ottipaikat, kalan väsyttäminen ja koukkaus, herrasmiessäännöt ja kalastuskulttuuri aukeavat auttavasti jo muutaman tunnin soudulla. Kokenut lohensoutaja pystyy paremmin omaksumaan kalastusoppaan syvällisemmän, kokemuspohjaisen tiedon eri soutupaikkojen erikoispiirteistä ja olosuhteiden merkityksestä.


Tenojoen nykyinen kalastussääntö edellyttää paikallisen soutajan käyttöä yöaikaan.  Lapin kesäyöt ovat yleensä kauniimpia ja lohiyöt tunnelmallisempia kuin päivät. Öisin joella on tilaa ruhtinaallisesti. Useimmiten vesillä on minun soutualueellani korkeintaan kaksi muuta venettä. On ainutlaatuisen juhlavaa kalastaa Tenon kaltaisella joella keskiyön auringon paisteessa ilman ruuhkia ja kiirettä.


Ensi kesän soutupalvelut kannattaa varata ajoissa. Lupamyynnin myöhäisestä ajankohdasta johtuen varauksen voi tehdä ehdollisena.

Hyvä vene on lohensoudun tärkein varuste. Kevytsoutuinen vene tekee soudusta helppoa ja vaivatonta. Lohiveneessä pitää olla myös asianmukaiset varusteet ja varmatoiminen moottori.


Vuokraan lohensoutua varten veneitä, joissa on kaikki tarpeelliset varusteet. Veneet ovat uudenkarheita, venemestari Eino Laitin tekemiä vaneriveneitä.Veneen varustukseen kuuluvat:


airot

soutajan palli tai selkänojallinen penkki

vapamiehen selkänojallinen penkki

nostokoukku

haavi

tappokalikka

vapatelineet

kahdet paineesta laukeavat Lowrance -paukkuliivit

Osman ja lähisuvantojen laminoidut soutukartat


Veneen vuokra on 30 euroa / vuorokausi.Vuokraan myös perämoottoreita. Kaikki vuokramoottorit ovat varmatoimisia ja huollettuja 6 hp:n nelitahtisia Yamaha -moottoreita. 


Moottorin vuokra on 35 euroa / vuorokausi.


Vuokratessasi veneen ja moottorin vähintään viideksi vuorokaudeksi, sisältyy vuokrahintaan yksi tankillinen (12 litraa) bensiiniä.


Veneen ja moottorin vuokrahintaan sisältyy kolme lohivapaa keloineen ja siimoineen. Saat toki käyttää omia vapoja ja keloja, mutta halutessasi saat hyvät lohivavat ja kelat valmiiksi veneeseen toimitettuna, jolloin sinä pääset liikkumaan pienemmillä matkatavaroilla.

Tero Ronkainen 9.9.2018