lohivaaput

Lohivaapussa on kaksi tärkeää asiaa: Uinti ja väri. Nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä. Hennon vaatimaton uinti alkukesän kirkkaassa värissä ei ole pyytävä yhdistelmä, eikä toisaalta repivän runnova hyökkääjä loppukesän tummassa kojamovärissä anna parasta saalisvarmuutta.Omien ottivaappujeni joukko on seuloutunut vuosikymmenien aikana. Parhaimpien lohivaappujeni joukossa ovat runsaimmin edustettuna JAN, Nils Master Spear-head, Invincible ja Stalwart, Emma, Rapala Fat Rap, 

Rapala Husky, Uippo ja omatekoiset vaaput.


Lohen makutottumukset eivät muutu samalla vauhdilla kuin osa uistimentekijöistä uusii mallejaan. Kaupallisuuden vaatimuksista luotu viehe yltää harvoin ikivihreäksi ottipeliksi.


Vanha kunnon Sivutissi-Nilsu eli Spearhead hakkaa edelleen useimmat vaappu-uutuudet. Hilepunainen Nilsu löytyy jokaisen vakavasti lajiin suhtautuvan lohensoutajan pakista. Omista Nilsuistani eniten kalaa on antanut vanha Porkkana.

Hilepunainen on myös Invinciblen paras väri. Alku- ja keskikesän nousukalalle pettämätön Papukaija on myös viehepakin peruskalustoa. 8 senttinen Invincible on uskomattoman monipuolinen lohiviehe, joka pelaa kovista koskista mietovirtaisiin suvantoihin asti.


Rapala Fat Rap Ambulanssia ei suotta kutsuta ”Bad Rapiksi” -niin hyvä lohiviehe se on. Myös ruskea-selkäinen Fat Rap on antanut hyvin saalista.


Emman malleista Tenon lohille mieluisimpia ovat olleet Lap Trat 7 ja 5 cm sekä Original 9 senttisenä. Emman väreistä parhaimpia ovat olleet kultakylkinen, punakylkinen/mustaselkäinen, Papukaija, Muikku kyljen iskupisteellä ja Hilepunainen. 


Valtavirrasta JAN poikkeaa kunnioittamalla vanhoja perinteitä vaappujen koossa, väreissä ja uintiliikkeissä. JANin väreistä minulle parhaimpia ovat olleet Luotto-onki, Kultakala ja Leevi. JANin malleista arvostan eniten pitkää kolmikoukkuista, joka on osoittautunut erinomaiseksi suurlohien ottivieheeksi. 


Joonaksen väreistä minulle paras on sattumoisin ollut oma nimikkovärini eli väri nro 7. Toiseksi paras Joonaksen väri on ollut Punapää. 


Tiura-vaapun pitkä etulenkki antaa kalastajalle täydet vapaudet säätää vaapun uinti haluamakseen ja ennen kaikkea lohille mieluisaksi. Myös värit on luotu Tenon lohia pyytäviksi. Komunisti oli pitkään minulle paras Tiuran väreistä, mutta viime vuosina se on jäänyt Pääsiäismunan, Juhannusyön ja Päivänsäteen varjoon. Tiura-vaapuissa on kemiallisesti teroitetut koukut, joita ei tarvitse vaihtaa ennen ensimmäistä siiman päähän solmimista.Vaihda koukut ajoissaKemiallisesti teroitettu koukku on ylivertainen perinteiseen koukkuun verrattuna. Vieheen koukut pitää tarkastaa aina ennen vieheen veteen laskemista. Tarvittaessa koukut teroitetaan keraamisella hiomakivellä.


Huonot koukut on aina parempi vaihtaa ennen elämäsi lohen menetystä! Myös uistinrenkaat pitää tarkastaa samalla kun koukut.

Tero Ronkainen 9.9.2018