lohilaput

Lohilappu, Klemet Halonen, Tenon lohensoutaja, ottiviehe lohelle

Klemet Halonen lohilappua koeuittamassa kotirannassaan Halosenväylässä.

Lappua eli lusikkauistinta soudetaan nykyään liian vähän. Suomalaisella lohilapulla on pitkä historia, jonka toivoisi jatkuvan myös tulevaisuudessa.


Ensikertalaiselle lohensoutajalle lappu voi olla liian työläs soudettava. Lohensoudun ja veneen hallinnan taitajalle lapun soutaminen sen sijaan ei ole vaikeaa.


Tärkeintä on valita soutupaikkaan sopiva lappu. Lusikkauistimissa on suuria eroja, jotka on helppo huomata jo pienellä koeuitolla. Jotkut laput vaativat uidakseen kovaa vetoa, toiset taas eivät kestä kovaa vetoa.


Hidasvirtaisiin suvantoihin valitaan lappu, joka pelaa hitaassa vedossa. Nopeavirtaisiin väyliin valitaan lappu, joka kestää reilumpaa vetoa nousematta pintaan tai lähtemättä pyörimään.


Hitaiden suvantojen lappu on ohut Helmi-Räsänen. Jäntevämpään suvantoon ja väyliin sopivia lappuja ovat Tiura 7, 61 ja 71, Smeds 7 ja katkaistu Veto-Räsänen.


Nopeaan, rikkonaiseen koskeen lusikkauistinta ei kannata ensimmäisenä tarjota, koska kivien pyörteissä ja huopeissa lappu tippuu helposti pohjaan.


Virran hitaus ei estä lapun soutua. Lappua ei myöskään tarvitse soutaa hampaat irvessä. Itse käytän usein lappua yhdessä vavassa ja muissa vavoissa perhoja. Yhdistelmä toimii hyvin, eikä ongelmia synny.


Lapun paras paikka on keskivavassa hieman muita lyhyemmässä siimassa. Lappuvapa pannaan aina rannan puolelle. Rantamatalassa käännettäessä lappu pysyy koko ajan vedossa, jolloin se ei tipahda pohjaan.


Tenolla toimivia lapun värityksiä ovat kupari-hopea, messinki-hopea ja tompakki-hopea. Alkukesän kylmän veden aikana myös täyshopea toimii hyvin. Keskikesän värejä ovat messinki-hopea, kulta ja kulta-hopea. Elokuulla soudetaan kupari-hopeaa ja täyskuparia.


Lapun edessä pitää käyttää kuulalaakerileikaria, jotta siima ei kierry. Moni vanha lohimies käyttää lapun edessä leikaria, sen jälkeen on metri-puolitoista siimaa ja toinen leikari. Toisen leikarin paikalla voidaan käyttää myös 4-5 sentin mittaista laihaa vaappua, josta leukalappu on vuoltu pois ja koukut poistettu.


Lapusta lohia karkaa enemmän kuin muista vieheistä. Asiaa voi parantaa parilla yksinkertaisella konstilla. Lappuun kannattaa panna yläkoukku, joka on pienempi kuin alakoukku. Paras lappuvapa on kokotoiminen ja sopivan letkeä. Soudettaessa vapa saa osoittaa lähes siiman suuntaan eli veneen perään päin. Jarrun tulee olla hieman normaalia löysemmällä.


Alkuperäiset koukut kannattaa vaihtaa heti oston jälkeen kemiallisesti terotettuihin koukkuihin.

Tero Ronkainen 22.9.2018